John Lewis & Waitrose, Horsham

John-Lewis & Waitrose

For the opening of their new store in Horsham John Lewis and Waitrose were looking to apply the Partnership’s commitment to art and architecture and commission a new permanent installation within the shared space.

The appointed sculptor worked in close collaboration with architects, structural engineers and metal specialists to create an impressive, free flowing installation, suspended through two atria by a network of stainless steel wire ropes.

The rhythmic nature of the installation complements the strong geometry of the space and the reflective surfaces create an intriguing and ever-changing expanse of light and colour.

‘John Lewis has a long-term commitment to the arts and original artwork is a regular feature in our stores and offices. At Horsham we wanted to commission a special installation to create an exciting entrance to the store. Working closely with Contemporary Art Holdings we commissioned an established sculptor to produce nine seven metre steel fins to span the vast atrium. Based on the urban landscape, these works were carefully designed to complement the interior and the polished steel provides a constantly changing reflection of the entrance’. 

Manager, Retail Design (Concepts), John Lewis

Project Images